Rolada z jabłkami. Zawsze się udaje i dobrze smakuje
Studenci są w tej dobrej sytuacji, że przed nimi jeszcze 3 tygodnie wakacji. Jeżeli jednak jesteście już w szkole, rolada z jabłkami osłodzi Wam początki. Jest pyszna i znika w mgnieniu oka!
Rolada z jabłkami najlepiej smakuje z papierówkami, choć inne gatunki jabłek także dobrze się z nią komponują. Ważne by było kruche, miękkie i soczyste. To gwarancja udanego ciasta. Reszta zależy tylko od nas. Ciasto zdecydowanie nadaje się do przygotowania, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście i szybko chcemy poczęstować ich czymś smacznym i tanim. Próbowaliście jej z innymi sezonowymi owocami? Dajcie znać, jak smakowała. My na razie skusiłyśmy się tylko na jabłka.
Rolada z jabłkami – potrzebujemy:
6 jajek,
1 cukier waniliowy,
łyżeczkę proszku do pieczenia,
szklankę mąki pszennej,
szklankę cukru,
ok. 1 kg jabłek,
1 budyń,
cukier puder do posypania.
Rolada z jabłkami – sposób wykonania:
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki. Muszą zakrywać całą powierzchnię kwadratowej dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy 3 łyżkami cukru i budyniem.
6 białek ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, szklankę mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wyłożone jabłka. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 30 minut.
Wyrzucamy ciasto na ściereczkę, delikatnie zdejmujemy papier. Gorące ciasto rolujemy jabłkami do środka.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!